Aromatyczny,
chrupiący, ciągnący, pachnący oraz silnie uzależniający:).
Taki właśnie jest faszerowany
serem, czosnkiem i masłem chlebek.
Wystarczy,
że poczujecie jego aromat. Idealny jako przekąska na imprezę, świetnie smakuje
na ciepło jak również na zimno. Proste wykonanie a satysfakcja gwarantowana.
Składniki:
Składniki:
![]() |
- mały bochenek chleba
- ¼ kostki masła mocno schłodzonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g sera najlepiej w plasterkach ,
- 125 g sera mozzarella
- suszona bazylia, oregano,
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki chleba.
2. W powstałe nacięcia upychamy ser pokrojony w małe kawałki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
3.Masło kroimy nożem tak aby powstały cienkie „wiórki” które również wkładamy w miejsca nacięć. Jeśli jakaś cześć masła mi pozostaje to układamy ją na chlebku po rozpuszczeniu i tak spłynie w miejsce nacięć.
4. całość posypujemy bazylią, oregano, solą i pieprzem
5. Chleb zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.
![]() |
Apetyczne ! Super pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
ale pyszności:)
OdpowiedzUsuń