poniedziałek, 24 czerwca 2013

Chleb zapiekany z serem

Aromatyczny, chrupiący, ciągnący, pachnący oraz silnie uzależniający:).
Taki właśnie jest faszerowany serem, czosnkiem i masłem chlebek.
Wystarczy, że poczujecie jego aromat. Idealny jako przekąska na imprezę, świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Proste wykonanie a satysfakcja gwarantowana.


Składniki:

  • mały bochenek chleba
  •  ¼ kostki masła mocno schłodzonego
  •  2-3 ząbki czosnku
  • 150 g sera najlepiej w plasterkach ,
  • 125 g sera mozzarella
  •  suszona bazylia, oregano,
  •  sól, pieprz

Wykonanie:
1. Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki chleba.

2. W powstałe nacięcia upychamy ser pokrojony w małe kawałki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

3.Masło kroimy nożem tak aby powstały cienkie „wiórki” które również wkładamy w miejsca nacięć. Jeśli jakaś cześć masła mi pozostaje to układamy ją na chlebku po rozpuszczeniu i tak spłynie w miejsce nacięć.

4. całość posypujemy bazylią, oregano, solą i pieprzem

5. Chleb zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni.




2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)