niedziela, 2 czerwca 2013

Kurczak

Bardzo szybka w przygotowaniu marynata do kurczaka. Jak ktoś woli to może przygotować np.tylko skrzydełka lub udka, ale cały kurczaczek fajnie prezentuje sie na stole:)

Składniki:
  • cały kurczak
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • cytryna


Wykonanie:
  1. Kurczaka czyścimy,myjemy.
  2. Mieszamy oliwę z przyprawami i nacieramy kurczaka.
  3. Cytrynę wkładamy do środka kurczaka.
  4. Odstawamy do lodówki na ok. 2 h.
  5. Wkładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego.
  6. Piekarnik nagrzewamy i przez ok.  1,5 h pieczemy w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia obracamy.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Idealnie upieczony na złoty kolor, pycha, u mnie również kurczak pieczony z ziemniakami i szparagami(,kuchnia lidla,), pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)