Składniki:
- 4 jajka
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki kakao
Masa:
- 500 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki cukru
- polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
- Dzień przed pieczeniem tortu wymieszaj lekko podgrzaną śmietankę z cukrem i kakao. Wystudź i wstaw do lodówki.
- Oddziel żółtka od białek
- Białka ubij na sztywną pianę, nadal ubijając dodaj cukier, żółtka, kakao i mąkę.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik najgorzej i piecz w. 180 stopni, około 35 minut.
- Śmietankę z kakao i cukrem ubij na gęsty krem.
- Ostudzone ciasto wysmaruj kremem i polej czekoladą.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńTaka kakaowa śmietanka - brzmi bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńmmm i te truskawki
OdpowiedzUsuń