wtorek, 4 czerwca 2013

Tort czekoladowy

Nieskomplikowany tort, pyszny, czekoladowy. Idealnie zbalansowana czekolada, cukier. Tort nie jest słodki, nie jest za słodki;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
  •  2 płaskie łyżeczki kakao
Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Wykonanie:
  1. Dzień przed pieczeniem tortu wymieszaj lekko podgrzaną śmietankę z cukrem i kakao. Wystudź i wstaw do lodówki.
  2. Oddziel żółtka od białek
  3. Białka ubij na sztywną pianę, nadal ubijając dodaj cukier, żółtka, kakao i mąkę.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik najgorzej i piecz w. 180 stopni, około 35 minut.
  5. Śmietankę z kakao i cukrem ubij na gęsty krem.
  6. Ostudzone ciasto wysmaruj kremem i polej czekoladą.
Smacznego:)


4 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)