Składniki:
- 500-600 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego
- kieliszek rumu
- paczka wiórków kokosowych
- 2 łyżki wody
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Wykonanie:
Zaczynamy od biszkoptu:
Zaczynamy od biszkoptu:
- Białka oddzielod żółtek. Do białek dodaj cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubij na sztywną pianę. Resztę cukru dodaj stopniowo w trakcie ubijania piany.
- Do ubitej piany dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i miksuj na małych obrotach.
- Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Piekarnik nagrzej i piec ok 30-35 min w temp.180 stopni (patyczek musi być suchy).
- Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i uderzam o blat kuchenny z odległości ok. 20 cm, żeby uciekły pęcherzyki a ciasto było równe. Zostawiam, żeby wystygł.
Masa:
- Kremówkę miksuję na puszystą pianę, pod koniec dodaję cukier puder.
Poncz:
- 1/2 szklanki soku z brzoskwiń mieszam z woda i rumem.
- Brzoskwinie kroję w drobniutką kostkę.
- Biszkopt przekrajam na 2 lub na 3 części.
- Układam: biszkopt skrapiam ponczem, smaruję dżemem i kładę kremówkę,a na nią brzoskwinie. Następna część taka sama kolejność.
- Tort z wierzchu smaruję pozostałym kremem, obtaczam wiórkami kokosowymi i dekoruję brzoskwiniami.
Brat ma niedługo urodziny, musze mu jakiś tort wyczarować:D
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-pyszny na pewno polecam mus jagodowy oraz inne pyszności.Monika
OdpowiedzUsuńpiękny torcik i na pewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakował cudownei ;D
OdpowiedzUsuńAch, wyobraziłam sobie jak pysznie musi smakować!
OdpowiedzUsuńTen torcik był tak pyszny, że na kolejne zbliżające się urodzinki, za jakieś dwa tygodnie będę go robiła ponownie:)yummy!!
OdpowiedzUsuń