czwartek, 11 lipca 2013

Chłodnik z botwinki

Szybki i orzeźwiający obiad:)


Składniki: (dla 2 osób)
  • Pęczek botwinki
  • Pól pęczka koperku
  • 3-4 łodygi szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kefiru
  • Kilka kropel cytryny
  • Sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Botwinkę pokrój i włóż do osolonej i zagotowanej wody. Jezeli macie jeszcze buraczki to należy je obrać, drobno pokroić i najpierw podgotowac, dopiero pózniej dodać botwinkę.
  2. Dodać sok z cytryny. Gotować ok 20 minut. Przyprawić. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Szczypiorek i koperek pokroić i wymieszać z kefirem.
  4. Jajka ugotować oddzielnie na twardo.
  5. Jak zupa będzie chłodna, dodać kefir z dodatkami i wymieszać.
  6. Podawać z jajkiem.
Smacznego;)

3 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)