Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki sosu sojowego (można dać mniej)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- pieprz
- sezam do posypania na talerzu
Wykonanie:
- Pierś oczyścić i pokroić w kostkę.
- Do woreczka dać mąkę, włożyć mięso i potrząsnąć tak, aby mięso było w mące.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
- Dodać mięsko i smażyć aż się zarumieni. Dodać czosnek.
- Przyprawić, dodająć cukier, sos sojowy,ocet.
- Podlać wodą i dusić chwilkę. Dodać pieprzu.
- Na talerzu posypać sezamem. Do dania pasuje ryż brązowy.
Smacznego:)
pycha:) lubię takiego kurczaka:)
OdpowiedzUsuńprzydatne, gdy brak czasu na kombinacje ;)
OdpowiedzUsuńna orientalny obiadek zawsze się skuszę:)
OdpowiedzUsuńklasycznie i smacznie !
OdpowiedzUsuń