Urodzinowy biszkoptowy tort tęczowy mojej Klaudii. Bardzo leki, delikatny i puszysty. Do tego łatwe w wykonaniu wykończenie. Polecam poniższy przepis który znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com u mnie wersja pomarańczowa. Dodam tylko że córka była zachwycona :)

Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe o średnicy 25 cm:
- 4 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze, w żelu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki mieszamy i przesiewamy.
2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier następnie po kolei żółtka, nadal cały czas
ubijamy.
3. Do masy jajecznej wsypujemy stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Delikatnie mieszamy by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
4. Ciasto dzielimy na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie mieszamy.
5. Dwie tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 25 cm wyłożyć
papierem do pieczenia samo dno. Delikatnie
przekładamy do nich ciasto. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 22
minuty do tzw. suchego patyczka.
6. Gorące biszkopty wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuszczamy go, wraz z formą w której się znajduje, na np. deskę kuchenna. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
8. W taki sam sposób pieczemy 4 pozostałe kolorowe blaty.
Krem pomarańczowy z bitej śmietany i serkiem mascarpone
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru, do smaku
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie miksera i ubijamy,
pod koniec ubijania dodając
cukier puder i skórkę z pomarańczy .
Pomarańczowy poncz:
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- woda
Sok z pomarańczy przelać do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania całej szklanki ponczu
Wykonanie:
1. Poszczególne blaty ciasta przekładamy kremem i nasączamy pomarańczowym
ponczem: blat fioletowy kładziemy na paterze i kropimy małą ilością ponczu jest on podstawą tortu, więc nie możemy przesadzić z nasączeniem, następnie smarujemy go kremem,
2. To samo robimy kolejno z niebieskim, zielonym,
żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
3. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem śmietankowym (około połowa krem).
4. Cały tort schłodzamy w lodówce przez minimum 3 -4 godziny
zawsze podziwiałam takie torty, muszę kiedyś sama spróbować ;) Twój jest idealny :)
OdpowiedzUsuńile warstw:) super:)
OdpowiedzUsuń