Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 300 g cukru
- 120 g masła
- jajko
- łyżeczka sody
- pomarańcza
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- szczypta soli
Wykonanie:
- Pomarańczę sparz, osusz i otrzyj skórkę.
- Rozpuść masło, dodaj miód, cukier, imbir, anyż i skórkę z pomarańczy. Ostudz.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą i solą.
- Wlej do mąki miód z dodatkami, wbij jajko i wyrób ciasto. Ja za pomocą miksera wyrabiałam. Po wyjęciu ciasta z miski miksera na matę lub stolnicę, ciasto podsyp mąką i wyrób ręcznie.
- Ciasto partiami rozwałkowuj, za pomocą foremki wycinaj kształty.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej i piec 15 min. w 180 stopniach.
Ja imbir lubię bardzo, mogę się poczęstować? :)
OdpowiedzUsuń