Aczkolwiek muszę przyznać, że trzeba się namęczyć przy wyrabiania ciasta:) ale do odważnych świat należy:) fajna propozycja na Święta, ale nie tylko. Dla miłośników kardamonu może być serowana częściej:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 12%
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Wykonanie:
- Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, kardamonem, goździkami i szczyptą soli.
- Zimne masło posiekaj z mąką.
- Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkuj i foremkami wycinaj ciasteczka. Ciasto jest dość trudne do współpracy, trzeba je dobrze zagnieć i rozwałkowywać na podsypanej lekko mąką macie silikonowej lub zwykłej stolnicy.
- Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier, poukładaj ciasteczka i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 15 min w 180 st.
Z kardamonem musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń