piątek, 19 grudnia 2014

Ciasteczka z kardamonem

Piękne brązowe ciasteczk, bardzo aromatyczne. Bogate w kardamon i goździki.
Aczkolwiek muszę przyznać, że trzeba się namęczyć przy wyrabiania ciasta:) ale do odważnych świat należy:) fajna propozycja na Święta, ale nie tylko. Dla miłośników kardamonu może być serowana częściej:)


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, kardamonem, goździkami i szczyptą soli.
  2. Zimne masło posiekaj z mąką.
  3. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.
  4. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na 30 min.
  5. Ciasto rozwałkuj i foremkami wycinaj ciasteczka. Ciasto jest dość trudne do współpracy, trzeba je dobrze zagnieć i rozwałkowywać na podsypanej lekko mąką macie silikonowej lub zwykłej stolnicy.
  6. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier, poukładaj ciasteczka i włóż do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz ok. 15 min w 180 st.
Smacznego:)







1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)