Hummus lubimy w wersji kanapkowej i obiadowej, np. z duszonymi warzywami lub leczo. Z tahini lubimy zrobić też ciasteczka:) nic się nie zmarnuje;) lubimy i sezam i ciecierzycę, więc często po nią sięgamy;)
- 10 łyżek ziaren sezamu
- ok.4 łyżki oleju z pestek winogron ( może być oliwa z oliwek, olej sezamowy, lub połączenie obu)
Wykonanie:
- Sezam podpraż na suchej patelni, aż zacznie brązowieć i intensywnie pachnieć. Ostudź.
- Zmiksuj w misie blendera, dodając stopniowo olej. Konsystencja powinna być gęsta i płynna.
Składniki na hummus;
- 100 g suchej ciecierzycy
- 2 łyżki cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 50 g pasty tahini
- Sól morska
- Oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Ciecierzycę namocz dzień wcześniej i gotuj ok. 1,5 godziny aż będzie miękka. Odcedź, ale wody ne wylewają, zostaw jakby hummus był za gęsty.
- Czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj. Oliwy daj tyle, żeby była gładka masa Dodaj trochę wody z gotującej się ciecierzycy i zmiksuj ponownie na kremową masę.
Smacznego;)
muszę go wreszcie zrobić, przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuń