środa, 4 marca 2015

Ryż z czosnkiem, cynamonem i gałką muszkatołową

Alternatywa dla zwykłego ryżu :) moja ulubiona alternatywa. Bardzo aromatyczny ryż, wzbogaci obiad, pyszny dodatek. Aczkolwiek ilekroć go robię to cały czas grzeszę wyjadając go łyżką jeszcze ciepły i ledwo co zrobiony:) musisz spróbować. Teraz będziesz robić tylko taki:) 


Składniki:
  • Woreczek ryżu brązowego i woreczek jaśminowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego i łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Ugotuj ryż. Do wrzącej wody z solą włóż brązowy na 15 min., a następnie dodaj jaśminowy na kolejne 15 minut. Odcedź, wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej z masełkiem i dodaj sól i pieprz.
  3. Następnie dodaj  posiekany czosnek. Poczekaj aż zbrązowieje. Przypraw cynamonem i gałką. Wymieszaj.
  4. Połącz ryż z czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj.
Smacznego;)






1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)