poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Bezowy torcik jagodowy

Uwielbiam bezę. A torcik z puszystą pianką bezową w środku jest pyszny!

Składniki:
  • 4białka
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • śmietana kremówka 30%
  • 1/2 gorzkiej czekolady 
  • pół szklanki jagód
Wykonanie:
  1. Czekoladę zetrzyj na tarce.
  2. Śmietanę ubij na sztywno,dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle mieszając.
  5. Następnie dodaj mąkę i ocet.
  6. Na papierze do pieczenia nałóż łyżką masę w postaci dużej kuli.
  7. Piec ok 1,5 h w temperaturze 110 stopni.
  8. Na bezę połóż bitą śmietanę z czekoladą i udekoruj jagodami.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)