poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Kurczak z tymiankiem

Bardzo dobry kurczak na niedzielny obiad. Patrząc na składniki może wydawać się zwyczajny, nic specjalnego, zwłaszcza, że naciera się go tylko oliwą, solą i pieprzem. A tu jeszcze taka miłą niespodzianka w postaci warzyw, które dają pysznego smaku całemu daniu. Komponuje się to danie na talerzu pysznie i pięknie:)

Składniki:
  • cały kurczak
  • świeży tymianek
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok 6-8 ziemniaków, np. czerwonych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
Wykonanie:
  1. Kurczaka opłucz, do jego środka włóż kilka gałązek tymianku oraz cytrynę ( ponakłuwaj cytrynę w kilku miejscach i daj na 40 sekund do mikrofalówki, żeby wydobył się piękny aromat cytryny).
  2. Natrzyj go solą, pieprzem i skrop oliwą.
  3. Warzywa pokrój w paseczki, cebulę w pierścienie, a czosnek dodaj w całości.
  4. Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa, tymianek i skrop oliwą. Kurczaka połóż na warzywa.
  5. Piekarnik nagrzej i piec ok 1,5 h w temp. 220 stopni aż skórka będzie rumiana. Podlewaj sosem, który powstał z warzyw i kurczaka.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)