piątek, 12 kwietnia 2013

Egzotyczny schab

Niezwykle egzotyczne danie, niezwykłe połączenie słodkiego ananasa z mięsem. Pycha!


Składniki:
  • 450 g schabu bez kości
  • cebula
  • olej
  • 1/3 puszki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki syropu z puszki ananasa
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki gotowego sosu słodko-kwaśnego
Marynata:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • łyżka imbiru mielonego
  • łyżka gałki muszkatołowej
Dodatki:
  • ryż
Wykonanie:
  1. Mięso pokrój w kostkę, składniki marynaty wymieszaj i połącz z mięsem. Odstaw do lodówki.
  2. Cevulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mięso.
  3. Sok z cytryny połąc z sokiem z ananasa. Dodaj do mięsa.
  4. Duś pod przykryciem. Jak sok odparuje dodaj troszkę wody.
  5. Gdy mięso będzie miękkie dodaj sos słodko-kwaśny.
  6. Ananasa dodaj na sam koniec i wymieszaj.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)