Składniki: dla 2 osób
- podwójna pierś z kurczaka
- 30 g sera parmezan
- garstka świeżego tymianku
- cytryna
- pieprz
- szynka prosciutto
- oliwa
Wykonanie:
- Piersi oczyść i natnij od spodu krzyżyki.
- Piersi posyp pieprzem, parmezanem,zetrzyj skórkę z cytryny na nie.
- Ułóż na piersi plasterki szynki, tak żeby nachodziły na siebie.
- Skrop oliwą i resztą listków tymianku.
- Przykryj folią i uderz kilka razy dnem patelni, żeby rozbić na cienki plasterek.
- Zdejmij folię i smaż na patelni. Tak, żeby szynka znalazła się na spodzie patelni. Skrop oliwą.
- Możesz również upiec je w piekarniku (ok. 20 minut w temp. 180 stopni).
Smacznego:)
Ale te fileciki pysznie wyglądają, muszę wypróbować przepis, dziś robię udka z cytryną, miodem i pieczonymi ziemniaczkami(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńooo to obiadek musiał być równie pyszny:)
OdpowiedzUsuń