sobota, 6 kwietnia 2013

Filety z kurczaka z parmezanem i chrupiącą wykwintną szynką

Gotujemy z Jamie Oliver'em :) bardzo fajnie prezentujący się obiadek i do tego pyszny, polecamy:)

Składniki: dla 2 osób
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 30 g sera parmezan
  • garstka świeżego tymianku
  • cytryna
  • pieprz
  • szynka prosciutto
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Piersi oczyść i natnij od spodu krzyżyki.
  2. Piersi posyp pieprzem, parmezanem,zetrzyj skórkę z cytryny na nie.
  3. Ułóż na piersi plasterki szynki, tak żeby nachodziły na siebie.
  4. Skrop oliwą i  resztą listków tymianku.
  5. Przykryj folią i uderz kilka razy dnem patelni, żeby rozbić na cienki plasterek.
  6. Zdejmij folię i smaż na patelni. Tak, żeby szynka znalazła się  na spodzie patelni. Skrop oliwą.
  7. Możesz również upiec je w piekarniku (ok. 20 minut w temp. 180 stopni).
Smacznego:)







2 komentarze:

  1. Ale te fileciki pysznie wyglądają, muszę wypróbować przepis, dziś robię udka z cytryną, miodem i pieczonymi ziemniaczkami(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo to obiadek musiał być równie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)