środa, 3 kwietnia 2013

Kwaśnica

Taka mroźna pogoda, że chciałoby się jeszcze zrobić wypad w góry na zakończenie sezonu. No i fajnie byłoby zjeść specjały góskie, taką kwaśnicę na przykład:) no, ale nie zawsze można sobie taki spontaniczny wypad zrobić, dlatego zawsze można temu jakoś zaradzić i przygotować w domu zupkę i poczuć się jak w górach:) mniam:)

Składniki:
  • 2 mięsiste żeberka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • pętelko kiełbasy
  • cebula
  • oliwa
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pół pietruszki w korzeniu
  • kawałeczek selera
Wykonanie:
  1. Nastaw wodę do garnka i dodaj żeberka. Gotuj pół godziny.
  2. Kapustę drobno pokrój i lekko opłucz w wodze, o ile nie chcesz za kwaśnej zupki.
  3. Warzywa pokrój w talarki, kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Kiełbasę w kosteczkę.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodając kiełbaskę.
  5. Do gotującego się mięsa dodaj przyprawy oraz kapustę. Gotuj kolejne pół godziny.
  6. Następnie dodaj ziemniaki. Jak zmiękną troszkę dodaj cebulkę z kiełbaską.
  7. Jak ziemniaki będą  miękkie to już gotowe. 
Rada: 
  • jeśli jest za kwaśne można dodać łyżeczkę cukru
  • można również dodać boczek wędzony
  • podawać z chlebkiem
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Propozycja w sam raz na dziś, przejedzeni słodkościami po świętach tęsknimy za taką kwaśnicą:)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)