Składniki:
- 2 mięsiste żeberka
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- pętelko kiełbasy
- cebula
- oliwa
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 4 ziemniaki
- marchewka
- pół pietruszki w korzeniu
- kawałeczek selera
- Nastaw wodę do garnka i dodaj żeberka. Gotuj pół godziny.
- Kapustę drobno pokrój i lekko opłucz w wodze, o ile nie chcesz za kwaśnej zupki.
- Warzywa pokrój w talarki, kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Kiełbasę w kosteczkę.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodając kiełbaskę.
- Do gotującego się mięsa dodaj przyprawy oraz kapustę. Gotuj kolejne pół godziny.
- Następnie dodaj ziemniaki. Jak zmiękną troszkę dodaj cebulkę z kiełbaską.
- Jak ziemniaki będą miękkie to już gotowe.
- jeśli jest za kwaśne można dodać łyżeczkę cukru
- można również dodać boczek wędzony
- podawać z chlebkiem
Propozycja w sam raz na dziś, przejedzeni słodkościami po świętach tęsknimy za taką kwaśnicą:)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie ;)
OdpowiedzUsuń