środa, 10 kwietnia 2013

Pasztet cukiniowo-serowy

Pyszny, idealny do smarowania kanapek, idealna alternatywa dla tych co nie lubią pasztetów z puszki! Pyszny, zdrowy i  świeżutki dzięki wilgotnej strukturze po upieczeniu. Chyba nie muszę wspominać, że mąż zajada się nim w kółko:)

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 20 dag zółtego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Wykonanie:
  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser również.
  2. Cebulę pokrój w kostkę
  3. W misce mieszamy cukinię, cebulę,ser, bułkę tartą, kaszę mannę.
  4. Wlewamy rozkłócone jajka i olej.
  5. Dokładnie i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
  6. Doprawiamy do smaku.
  7. Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
  8. Pieczemy ok. 1,5 godziny w rozgrzanym do 180 stopni temperatury.
  9. Kroimy dopiero jak pasztet wystygnie.
Smacznego:)


Pasztet podany na bułeczkach muffinkowych:
http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/04/zytnie-bueczki-muffinkowe.html


3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pasztet :) nie znałam takiego. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. i bardzo pyszny :) polecam spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na pasztet:) mniam!

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)