Składniki:
Pulpety:
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- ząbek czosnku rozgniecionego
- papryka ostra
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
- jajko
- mąka do obtoczenia
Sos:
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy do smaku, np. sól
Dodatki: np. z kasza jęczmienna i kapusta kiszona
Wykonanie:
- Mięso wymieszaj z czosnkiem, pietruszką, jajkiem i przyprawami. Uformuj kuleczki i obtocz w mące i smaż chwilkę na patelni, najlepiej beztłuszczowej.
- Mąkę usmaż na maśle, dodaj zimny bulion (troszkę bulionu zostaw do wymieszania z jogurtem). Gotuj ok. 10 minut cały czas mieszając.
- Dodaj pulpeciki i koperek.
- W garnuszku wymieszaj jogurt z odstawionym bulionem, tak, aby nie było grudek. Dodaj do sosu.
- Zagotuj. Przypraw, jeżeli uważasz, że jest taka potrzeba.
jeden z moich ulubionych sosów do pulpetów:)
OdpowiedzUsuńO tak,mój tez:)
OdpowiedzUsuń