wtorek, 2 kwietnia 2013

Pulpeciki w sosie koperkowym

Taki domowy, sięgający wspomnieniami czasy dzieciństwa obiadek:) pyszny!

Składniki:

Pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • ząbek czosnku rozgniecionego
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • jajko
  • mąka do obtoczenia
Sos:
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy do smaku, np. sól
Dodatki: np. z kasza jęczmienna i kapusta kiszona

Wykonanie:
  1. Mięso wymieszaj z czosnkiem, pietruszką, jajkiem i przyprawami. Uformuj kuleczki i obtocz w mące i smaż chwilkę na patelni, najlepiej beztłuszczowej.
  2. Mąkę usmaż na maśle, dodaj zimny bulion (troszkę bulionu zostaw do wymieszania z jogurtem). Gotuj ok. 10 minut cały czas mieszając.
  3. Dodaj pulpeciki i koperek.
  4. W garnuszku wymieszaj jogurt z odstawionym bulionem, tak, aby nie było grudek. Dodaj do sosu.
  5. Zagotuj. Przypraw, jeżeli uważasz, że jest taka potrzeba.
Smacznego:)

2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)