poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tarta bananowa

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w gazetce "Mój przepis" z 2009 roku. Gościom bardzo smakowała:)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki (ja dałam pszennej pełnoziarnistej)
  • 3/4 kostki twardego masła (startego na tarce o grubych oczkach)
  • łyżka kaszy manny
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 banany
  • śmietana kremówka 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ulubione konfitury ( u mnie dżem jabłkowy i porzeczkowy)
Wykonanie:
  1. Mąkę posiekaj z masłem i dodaj sól, cukier.
  2. Zagnieść ciasto, zrób kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Wylep ciastem formę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną.
  4. Wstaw do piekarnika i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Banany obierz i pokrój w plasterki, ułóż na cieście.
  6. Śmietanę wymieszaj z jajkami i cukrem waniliowym. Zalej banany i piecz jeszcze 15 minut w temp. 170 stopni.
  7. Ubij kremówkę z cukrem pudrem. Jak tarta wystygnie, posmaruj ją ubitą kremówką.
  8. Wierzch ozdób konfiturą.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)