Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (ja dałam pszennej pełnoziarnistej)
- 3/4 kostki twardego masła (startego na tarce o grubych oczkach)
- łyżka kaszy manny
- szczypta soli
- łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3 banany
- śmietana kremówka 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ulubione konfitury ( u mnie dżem jabłkowy i porzeczkowy)
Wykonanie:
- Mąkę posiekaj z masłem i dodaj sól, cukier.
- Zagnieść ciasto, zrób kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wylep ciastem formę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną.
- Wstaw do piekarnika i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
- Banany obierz i pokrój w plasterki, ułóż na cieście.
- Śmietanę wymieszaj z jajkami i cukrem waniliowym. Zalej banany i piecz jeszcze 15 minut w temp. 170 stopni.
- Ubij kremówkę z cukrem pudrem. Jak tarta wystygnie, posmaruj ją ubitą kremówką.
- Wierzch ozdób konfiturą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)