Składniki: (dla 2 osób)
- 1/2 kg mięsistych żeberek
- 1 duża pietruszka
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1/3 selera
- biała część z pora małego
- przyprawa do żeberek z miodem
- papryka słodka i ostra w proszku
- liść laurowy, ziele angielskie
- olej
Dodatki:
np. kasza gryczana
Wykonanie:
- Żeberka podziel na części.
- Warzywa pokrój w paseczki.
- Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj olej i włóż do lodówki na pół godziny.
- Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa i mięso, wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piec godzinę w temp. 180 stopni pod przykryciem, następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne pół godziny.
Smacznego:)
też bardzo lubię żeberka, teraz jadam ich mniej, ale zawsze wracam do nich chętnie ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa tez rzadko je przygotowuje,ale ta wersja z warzywami bardzo mi odpowiada;) pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń