niedziela, 28 kwietnia 2013

Żeberka w warzywach

Cóż tu dużo pisać. Pyszne warzywka, pyszne mięsko :)

Składniki: (dla 2 osób)
  • 1/2 kg mięsistych żeberek
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/3 selera
  • biała część z pora małego
  • przyprawa do żeberek z miodem
  • papryka słodka i ostra w proszku
  •  liść laurowy, ziele angielskie
  • olej
Dodatki:
np. kasza gryczana


Wykonanie:
  1. Żeberka podziel na części.
  2. Warzywa pokrój w paseczki.
  3. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj olej i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa i mięso, wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika.
  5. Piec godzinę w temp. 180 stopni pod przykryciem, następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne pół godziny.
Smacznego:)  






2 komentarze:

  1. też bardzo lubię żeberka, teraz jadam ich mniej, ale zawsze wracam do nich chętnie ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez rzadko je przygotowuje,ale ta wersja z warzywami bardzo mi odpowiada;) pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)