Błąd zrobiłam, że włożyłam ciasto do papierowych foremek na muffinki, bo sie bardzo przykleily do nich i ciężko się je jadło. Idealne są do silikonowej formy na muffinki.
Pyszne świeżutkie, jeszcze cieplutkie...ahhh:)
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 200 ml mleka
- 325 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g cukru pudru
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wkładamy do małego ganja ze 100 ml mleka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jak wystygnie z laski zeskrobujemy nasiona i pozostawiamy w mleku, resztę wyrzucamy.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy cukier.
- W osobnym naczyniu ubijamy jajka, olej, jogurt, mleko z wanilią oraz pozostałe mleko.
- Wlewamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
- Masę wlewamy do silikonowej formy na muffinki. Odradzam papierowe foremki na muffinki, gdyż ciastko ciężko odchodzi od papierka i niewygodne się je (teraz to wiem;))
- Piekarnik nagrzewamy i w temp. 200 stopni pieczemy ok 20 minut.
Smacznego:)
bardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńSą lepsze gdy zmieni się jogurt naturalny na kakao.. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam .. ;) Są pyszneee !