Składniki:
- 2 befsztyki z polędwicy wołowej
- łyżka oliwy
- łyżka oczu balsamicznego
- 2 łyżki czerwonego wina
- 2łyżki bulionu wołowego
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2-3 suszone pomidory, pokrojone w drobniutkie paseczki
- łyżeczka chilli
- sól, pieprz
- pietruszką do przybrania
Dodatki:
Sałata, rukola lub świeży szpinak z warzywami, np. z pomidorem i oliwą.
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć befsztyki na dużym ogniu przez około 2-4 minuty z każdej ze stron (czas zależy od tego jak chcemy wysmażonego).
- Odkładamy na talerz, solimy, pieprzymy.
- Na patelnia wlewamy ocet,wino,bulion i gotujemy ok.30 sekund. Zeskrobujemy resztki, które przywarły do dna.
- Dodajemy czosnek, suszone pomidory i chili (może być świeża, jak ktoś ma pod ręką).
- Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Mięso nakładamy na talerz, a sok, który z nich wypłynął dodajemy do sosu, doprowadzamy do wrzenia po raz kolejny, solimy, pieprzymy.
- Befsztyki polecamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.
pyszny musi byc:)
OdpowiedzUsuńLubię takie mięska :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuń