sobota, 22 czerwca 2013

Befsztyk z polędwicy wołowej na ostro

Tego typu mięsko uwielbia mój mąż. Muszę przyznać, że coraz chętniej jadam tego typu befsztyki i steki. Szybkie w przygotowaniu,a poza tym tak dla odmiany inny rodzaj mięska.

Składniki:
  • 2 befsztyki z polędwicy wołowej
  • łyżka oliwy
  • łyżka oczu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 2łyżki bulionu wołowego
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2-3 suszone pomidory, pokrojone w drobniutkie paseczki
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • pietruszką do przybrania
Dodatki:
Sałata, rukola lub świeży szpinak z warzywami, np. z pomidorem i oliwą.

Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć befsztyki na dużym ogniu przez około 2-4 minuty z każdej ze stron (czas zależy od tego jak chcemy wysmażonego).
  2. Odkładamy na talerz, solimy, pieprzymy.
  3. Na patelnia wlewamy ocet,wino,bulion i gotujemy ok.30 sekund. Zeskrobujemy resztki, które przywarły do dna.
  4. Dodajemy czosnek, suszone pomidory i chili (może być świeża, jak ktoś ma pod ręką).
  5. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  6. Mięso nakładamy na talerz, a sok, który z nich wypłynął dodajemy do sosu, doprowadzamy do wrzenia po raz kolejny, solimy, pieprzymy.
  7. Befsztyki polecamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego;)

3 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)