Szpinak i ciasto francuskie to
idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a dla nas
samych świetna przekąska. Wystarczy przygotować szpinak i kupić ciasto
francuskie :).
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- świeże liście szpinaku ( w sezonie ) lub opakowanie szpinaku mrożonego
- kawałek sera lazur
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko (białko)
Wykonanie
1. Szpinak myjemy i podsmażamy
na oliwie. Jeśli jest mrożony to smażymy go do momentu odparowania wody
2. Czosnek przeciskamy przez praskę a ser kroimy na mniejsze kawałki wszystko
dodajemy do szpinaku
3.Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje. Dla
nadania łagodniejszego smaku dodajemy łyżkę śmietany.
4. Doprawiam pieprzem. Ser
jest słony dlatego do szpinaku nie dodaje soli.
5. Ciasto francuskie
najpierw kroimy w pasy o szerokości ok 10 cm a później na małe kwadraty.
6. Szpinakowy farsz nakładamy
na każdy z kwadracików. Zlepiamy każdy przeciwny róg ciasteczka ze sobą.
Ciastka smarujemy białkiem wtedy ładnie się błyszczeć.
7. Pieczemy około 15 - 20 minut w temp.220 stopni.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJeśli takie pyszności serwujesz dla niezapowiedzianych gości, to będę częściej do Ciebie wpadać- bez zapowiedzi :)
OdpowiedzUsuńnooo, niezłe to, bo w moim smaku, szpinak uwielbiam, więc jest jeszcze jeden pomysł na niego;)
OdpowiedzUsuń