Gulasz to węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. W moim wydaniu podawany w chlebku. Coś pysznego na duży apetyt :)
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli
- 2 duże cebule
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki oliwy
- 4 marchewki
- 100 gram przecieru pomidorowego
- 500 gram pieczarek
- 4 małe chlebki
Wykonanie:
- Mięso wołowe, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki siekamy na plastry
- W dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę, aby zmiękła ok 5 minut
- Dodajemy wołowinę i smażmy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy pieczarki, marchewkę, paprykę, pomidory, koncentrat, kostki rosołowe oraz zioła. Dokładnie mieszamy
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej 90 minut, od czasu mieszając
- Ostrym nożem odcinamy górę chleba a łyżką wyjmujemy miąższ ze środka. Do chlebka wlewamy gulasz.
gulasz jest zawsze świetnym daniem, a podany w taki sposób na pewno zachwyca gości:)
OdpowiedzUsuńWspaniale podany! Moim mięsożernym domownikom na pewno by smakowało ( mi też :P)
OdpowiedzUsuńmniam!:)a podanie bardzo fajne, dawno nie robiłam gulaszu.
OdpowiedzUsuńLubie tak podany gulasz, to jedyna okazja, żeby sobie zagryzać "talerzykiem" :)
OdpowiedzUsuńLubie tak podany gulasz, to jedyna okazja, żeby sobie zagryzać "talerzykiem" :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe podanie, mniam,..
OdpowiedzUsuńto chyba moja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuń