czwartek, 22 sierpnia 2013

Gulasz w chlebie


Gulasz  to węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. W moim wydaniu podawany w chlebku. Coś pysznego na duży apetyt :)

 Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • 2 duże cebule
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 marchewki
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • 500 gram pieczarek
  • 4 małe chlebki


Wykonanie: 
  1. Mięso wołowe, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki  siekamy na plastry
  2. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę, aby zmiękła ok 5 minut
  3. Dodajemy wołowinę i smażmy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
  4. Dodajemy pieczarki, marchewkę, paprykę, pomidory, koncentrat, kostki rosołowe oraz zioła. Dokładnie mieszamy
  5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej 90 minut, od czasu mieszając  
  6. Ostrym nożem odcinamy górę chleba a łyżką wyjmujemy miąższ ze środka. Do chlebka wlewamy gulasz.   

7 komentarzy:

  1. gulasz jest zawsze świetnym daniem, a podany w taki sposób na pewno zachwyca gości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale podany! Moim mięsożernym domownikom na pewno by smakowało ( mi też :P)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!:)a podanie bardzo fajne, dawno nie robiłam gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie tak podany gulasz, to jedyna okazja, żeby sobie zagryzać "talerzykiem" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie tak podany gulasz, to jedyna okazja, żeby sobie zagryzać "talerzykiem" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to chyba moja ulubiona zupa :)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)