Składniki:
- 1/2 kg pałek ( lub całych udek) z kurczaka
- Kilka plasterków imbiru w zalewie do sushi
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- Łyżeczka chilli w proszku
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki sezamu
- Łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- Sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
- Czosnek zmiażdżyć, dodać sok z cytryny,chilli, miód, oliwę, paprykę. Połączyć tworząc marynatę.
- Udka wyczyścić. Na każdej pałce z kurczaka położyć plasterek imbiru, polać marynatą i włoży do lodówki na 2-3 h.
- W naczyniu żaroodpornym poukładać udka, nagrzać piekarnik i piec ok 20 min. Następnie obruć mięso, posyp sezamem i piec ok 10-15 minut. Temperatura 180 st.
Dodatki: brązowy ryż i warzywa gotowane na parze
Bardzo ciekawa kompozycja, mniam! :)
OdpowiedzUsuń