wtorek, 27 sierpnia 2013

Udka z kurczaka z miodem,imbirem i sezamem

Pyszne i szybkie danie. I takie troszkę egzotyczne za sprawą imbiru:) mniam!

Składniki:
  • 1/2 kg pałek ( lub całych udek) z kurczaka
  • Kilka plasterków imbiru w zalewie do sushi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • Łyżeczka chilli w proszku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki sezamu
  • Łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
  1. Czosnek zmiażdżyć, dodać sok z cytryny,chilli, miód, oliwę, paprykę. Połączyć tworząc marynatę.
  2. Udka wyczyścić. Na każdej pałce z kurczaka położyć plasterek imbiru, polać marynatą i włoży do lodówki na 2-3 h.
  3. W naczyniu żaroodpornym poukładać udka, nagrzać piekarnik i piec ok 20 min. Następnie obruć mięso, posyp sezamem i piec ok 10-15 minut. Temperatura 180 st.
Dodatki: brązowy ryż i warzywa gotowane na parze

Smacznego;)

 

1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)