czwartek, 14 listopada 2013

Dynia

Sezon na dynie trwa... Niektórzy twierdzą, że dynia jest mdła i nie lubią jej wykorzystywać w kuchni. Ja bardzo lubię:) uwielbiam kremy, makarony w dynią, placuszki, ciasta..

Tak w skrócie pokażę co możemy zrobić jak kupimy całą dynię.

Jak już ją przekroimy na pół, pozbędziemy się włókna i pokroimy w paski to taką dynię możemy upiec w piekarniku (ok godziny,aż będzie miękka)Za pomocą łyżki wydłubujemy dynię i mamy  puree. Takie puree możemy zamroz i później wykorzystać jako farsdo pieczenia ciast. Albo przyprawić i użyć jako dodatek do obiadu.
A jeżeli obierzemy ją z twardej skóry (za pomocą noża)  i pokroimy w kostkę, paski to albo możemy zamrozić taką dynię albo od razu wykorzystać do zupy-krem, makaronów..

Pamiętajcie, żeby powybierać ziarna dyni, osuszyć, obrać i jeść:)

Dania z dynią znajdziesz tutaj





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)