Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 2 jajka
- 300 g mąki
- Ok. 20 śliwek węgierski
- Łyżka cukru pudru
- Łyżka cynamonu
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Śliwki umyj i usuń pestki tak, aby połówki zostały złaczone.
- Cukier puder wymieszaj z cynamonem. Oprósz środek śliwek.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Przepuścić przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj jajka i przesianą mąkę.
- Wyrób na jednolitą masę. Uformuj wałek i nożem krój w 2 cm paski.
- Spłaszcz i uformuj kulkę. Włóż śliwkę, zlep.
- Wodę zagotuj i gotuj partiami 5 minut od czasu wypłynięcia.
- Podawaj gorące posypane cukrem pudrem i cynamonem, jeśli został. Możesz polać roztopionym masłem.
Smak dzieciństwa, pycha ! :)
OdpowiedzUsuńO tak;))
Usuńale bym zjadła takie na obiad:) ostatnie knedle jadłam latem:)
OdpowiedzUsuńwieki nie jadłam, ale mi smaku narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić ..dzięki za przypomnienie...
OdpowiedzUsuń