Składniki:
- 1 kg schabu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 150 ml czerwonego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 300 g śliwek węgierek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- szczypta chili
- gwiazdka anyżu
- szczypta cynamonu
- Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami. Piecz w temp. 200 stopni ok 1h -1,5 h (aż będzie miękkie).
- Przygotuj sos: na patelnię wlej czerwone wino i ocet. Wrzuć połówki śliwek.
- Chwilę gotuj, aż połowa płynu odparuje. Dodaj masło i miód, zamieszaj.
- Dodaj kostki czekolady. Jak się rozpuści to dodaj chili.
- Sos spod pieczeni wlej do sosu śliwkowo-czekoladowego, niewiele, żeby nie był za rzadki.
- Mięso przełóż na patelnię, dodaj anyż, cynamon. Podgrzej.
świetny:) taki schab bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńw sosie śliwkowym jest pyszne:) w tym roku jakoś nie robiłam.
OdpowiedzUsuń