niedziela, 23 listopada 2014

Galaretka z agar-agar, cynamonem i kardamonem

Odkąd nabyłam agar-agar, na który to zakup zbierałam się i zbierałam to żelatyna może dla mnie nie istnieć. Właściwie to rzadko ją używałam, ale zdarzało się. Galaretka zdecydowanie szybciej tężeje i jest delikatniejsza w smaku. Bardzo mi podpasowało użycie agar agar w życiu codziennym przygotowując deserki, galaretki dla Synka.

Składniki:
  • 2 jabłka
  • Szklanka wody 
  • Szczypta cynamonu i kardamonu
  • Łyżeczka agar-agar i kilka łyżek wody
  • Wiórki kokosowe do dekoracji 

Wykonanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalew wodą.
  2. Gotuj ok.10  minut, aż się będą półmiękkie. Dopraw cynamonem i kardamonem.
  3. W szklance rozpuść agar-agar w odrobinie zimnej wodzie i mieszaj chwilę, żeby pozbyć się zapachu mułu.
  4. Dodaj agar do jabłka i pogotuje jeszcze 2 minutki. Przelej do szklanki i odstaw do stężenia.
  5. Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni aż się zarumienią lekko. Posyp wierzch deserku.
Smacznego;)


1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)