Składniki:
- Ok 1 kg ziemniaków
- Mąka pszenna ( 2 szklanki + do dosypania)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Jajko
- Burak średniej wielkości
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę.
- W misce docisnąć ziemniaki i podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Nożem na krzyż przeciąć masę.
- Jedną część przekładamy na pozostałe, a w to miejsce puste wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko. Masę połączyć za pomocą ręki, wyrobić tzw. ciasto.
- Buraka należy ugotować, aż będzie miękki. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z wody. Przy obróbce buraka polecam wyposażyć się w rękawiczki.
- Buraka dodaję do masy ziemniaczanej i dokładnie wyrabiam. Możesz zrobić biało-czerwone, wtedy do połowy masy dodaj buraka.
- Przekładam masę na stolnicę opruszoną mąką, formuję wałek i za pomocą łyżki drewnianej odkrywam kawałeczki tworząc czerwone i białe kopytka. Wałek podsypuję mąką, żeby nie kleił się do stolnicy.
- Kopytka gotuj w dużym garnku z odrobiną soli oraz oleju, aby się nie sklejały. Wrzuć na wrzątek i gotuj ok.3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij porcję kopytek i wrzuć następną.
Smacznego:)
świetne!:)
OdpowiedzUsuńPyszne;))
Usuń