Składniki:
- Szklanka migdałów
- 3 szklanki wrzącej wody + szklanka do sparzenia migdałów (woda najlepiej mineralna, niegazowana)
Wykonanie:
- Migdały sparz wrzątkiem i dostaw na 15 min, żeby zmiękły. Odcedź.
- Do misy blendera włóż migdały, wlej wodę i zblenduj, aż z migdałów będzie miazga. Woda powinna być biała, a migdały bardzo drobniutko rozdrobnione.*
- Przelej mleko przez sitko do dzbanka albo słoiczka.
- Z pozostałych migdałów, miazgi migdałowej powstanie mąka migdałowa. Należy ją rozłożyć na tacce lub talerzu, żeby porządnie wyschła. Jak będzie wilgotna to spleśnieje. U mnie na parapecie na oknie stała taka tacka kilka dni i każdego dnia podbierałam po trochu. A to do kotlecików zamiast bułki tartej albo do posypania owsianki, koktajli czy deserku..
Smacznego;)
* ja zdecydowanie powinnam je dłużej blendować, żeby drobniejsza mąka była..ale co kto lubi;) drobniejsza mąka będzie lepsza do wypieków, ciasteczek, natomiast grubsza fajna do posypania na deser czy granolę, albo łącznik do kotlecików;))
uwielbiam mąkę migdałową- jest mega zdrowa i pyszna!
OdpowiedzUsuń