sobota, 1 listopada 2014

Mleko migdałowe i mąka z migdałów

Zdecydowanie tańsze niż sklepowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a masz świadomość, że w szybki i zdrowy sposób masz domowe mleko migdałowe.

Składniki:
  • Szklanka migdałów
  • 3 szklanki wrzącej wody + szklanka do sparzenia migdałów (woda najlepiej mineralna, niegazowana)
Wykonanie:
  1. Migdały sparz wrzątkiem i dostaw na 15 min, żeby zmiękły. Odcedź.
  2. Do misy blendera włóż migdały, wlej wodę i zblenduj, aż z migdałów będzie miazga. Woda powinna być biała, a migdały bardzo drobniutko rozdrobnione.*
  3. Przelej mleko przez sitko do dzbanka albo słoiczka. 
  4. Z pozostałych migdałów, miazgi migdałowej powstanie mąka migdałowa. Należy ją rozłożyć na tacce lub talerzu, żeby porządnie wyschła. Jak będzie wilgotna to spleśnieje. U mnie na parapecie na oknie stała taka tacka kilka dni i każdego dnia podbierałam po trochu. A to do kotlecików zamiast bułki tartej albo do posypania owsianki, koktajli czy deserku..
Smacznego;)







* ja zdecydowanie powinnam je dłużej blendować, żeby drobniejsza mąka była..ale co kto lubi;) drobniejsza mąka będzie lepsza do wypieków, ciasteczek, natomiast grubsza fajna do posypania na deser czy granolę, albo łącznik do kotlecików;))

1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)