niedziela, 23 listopada 2014

Wytrawne placuszki jaglane

Placuszki można zaserwować polane sosem, gulaszem lub leczo..kwestia wyobraźni.. ;) 

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • Łyżka oleju rzepakowego  + do smażenia 
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Szczypta soli
Wykonanie:
  1. Kaszę opłucz na sitku zimną wodą, następnie zalej wrzątkiem. Zagotuj szklankę wody, wsyp kaszę i gotuj aż kasza pochłonie wodę. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do kaszy dodaj łyżkę oleju i mleko. Zmiksuj.
  3. Dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
  4. Na patelni rozgrzeje olej, nałóż łyżką ciasto i smaż placki na rumiany kolor.
Smacznego:)




2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)