Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki mleka
- Łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Kaszę opłucz na sitku zimną wodą, następnie zalej wrzątkiem. Zagotuj szklankę wody, wsyp kaszę i gotuj aż kasza pochłonie wodę. Odstaw do ostudzenia.
- Do kaszy dodaj łyżkę oleju i mleko. Zmiksuj.
- Dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
- Na patelni rozgrzeje olej, nałóż łyżką ciasto i smaż placki na rumiany kolor.
Smacznego:)
pomysłowo:)
OdpowiedzUsuńładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń