Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 150 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 100 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Wykonanie:
- Orzechy zmiel, albo zblenduj, tak jak ja to zrobiłam. Tylko nie tak bardzo dokładnie, żeby większe kawałeczki też były.
- Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ( ja zmiksowałam).
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zmielone orzechy.
- Masę zagnieć, uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i odłuż do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkuj na macie lub stolnicy, a foremkami wycinaj ciasteczka.
- Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier, poukładaj ciasteczka i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 25 min w 180 st.
mniam! :) na orzechowe wypieki nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuń