piątek, 19 grudnia 2014

Ciasteczka orzechowe

Moje ulubione:) w sumie to nie tylko moje, bo zniknęły błyskawicznie:) bardzo fajny, kruchy i maślany smak ciasteczek. Zrobiłam je pierwszy raz na Święta, ale jestem przekonana, że będę je częściej robić. A i o przepis już się na nie proszono, także szybciachem dodaję:)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 100 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1.  Orzechy zmiel, albo zblenduj, tak jak ja to zrobiłam. Tylko nie tak bardzo dokładnie, żeby większe kawałeczki też były.
  2. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ( ja zmiksowałam).
  3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zmielone orzechy.
  4. Masę zagnieć, uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i odłuż do lodówki na 30 min.
  5. Ciasto rozwałkuj na macie lub stolnicy, a foremkami wycinaj ciasteczka.
  6. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier, poukładaj ciasteczka i włóż do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz ok. 25 min w 180 st.
Smacznego:)









2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)