Składniki:
- 600 g mąki
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- torebka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto jest mięciutkie, klejące i trzeba je mocno podsypywać mąką.
- Ciasto rozwałtkuj na stolnicy i wykrajaj ulubione wzory pierniczków.
- Piekarnik nagrzej i piecz w 180 stopniach ok. 10-12 minut. Udekoruj używając swoje ulubione dodatki, np. likier, roztopioną czekoladę, migdały, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, amarantus preparowany, zmielone orzechy i migdały, pisaki do dekorowania, kolorowy cukier...
Musiały pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń