piątek, 19 grudnia 2014

Cynamonowe pierniczki

Ponieważ uwielbiam cynamon, to w tym roku pierniczki muszą być podwójnie aromatyczne i cynamonowe:) 

Składniki:
  • 600 g mąki
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • torebka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Ciasto jest  mięciutkie, klejące i trzeba je mocno podsypywać mąką.
  3. Ciasto rozwałtkuj na stolnicy i wykrajaj ulubione wzory pierniczków.
  4. Piekarnik nagrzej i piecz w 180 stopniach ok. 10-12 minut. Udekoruj używając swoje ulubione dodatki, np. likier, roztopioną czekoladę, migdały, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, amarantus preparowany, zmielone orzechy i migdały, pisaki do dekorowania, kolorowy cukier...
Smacznego:)








A to moje słodkie pomocnice do dekorowania:)) i efekt imprezki dekoracyjnej:))



1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)