piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki miętowe

Pierniczki miętowe robiłam pierwszy raz, a nawet pierwszy raz jadłam:)
powiem, że ciekawe w smaku, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość zanim się je zje:))


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki wodu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • szczypta sody oczyszczonej
Wykonanie:
  1. Miód zagotuj na małym ogniu z połową szklanki wody. Wystudz.
  2. Wymieszaj ten miód z mąką, sodą i roztartą miętą.
  3. Ciasto wyrób ręcznie, zawiń w folię aluminiową i wstaw na kilka dni do lodówki.
  4. Następnie formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzej i piecz w 260 stopniach ok. 40 minut.*
Smacznego:)

* jak to na pierniczki przystało, po upieczeniu i przez najbliższce tygodnie są twarde jak skała, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość, zanim się je skonsumuje.
Pierniczki przechowuj w metalowym pudełku, chyba, że chcesz, żeby szybciej zmiękły to zostaw je na tacce lub talerzu, nie zakryte, to po kilku dniach powinny zmięknąć.






1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)