powiem, że ciekawe w smaku, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość zanim się je zje:))
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki wodu
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- szczypta sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Miód zagotuj na małym ogniu z połową szklanki wody. Wystudz.
- Wymieszaj ten miód z mąką, sodą i roztartą miętą.
- Ciasto wyrób ręcznie, zawiń w folię aluminiową i wstaw na kilka dni do lodówki.
- Następnie formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej i piecz w 260 stopniach ok. 40 minut.*
Smacznego:)
* jak to na pierniczki przystało, po upieczeniu i przez najbliższce tygodnie są twarde jak skała, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość, zanim się je skonsumuje.
Miętowe? Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuń