niedziela, 14 kwietnia 2013

Wołowina w piwie

Tak dla odmiany dziś z dodatkiem alkoholu;)

Składniki:
  • 1/2 kg wołowiny 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 350 ml ciemnego piwa
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Wołowinę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mięso. 
  4. Wlać piwo, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok. godzinę.
  5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
  6. Jeżeli mięso nie jest jeszcze miękkie to gulasz należy jeszcze poddusić.
Smacznego:)

Rada: 
  • paprykę można dać pod koniec duszenia, razem z przecierem pomidorowym, żeby nie była rozgotwana za bardzo
  • jeżeli gulasz jest za rzadki można go zagęści ćłyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie

3 komentarze:

  1. pyszny obiadek i fajny ten dodatek piwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość, że wygląda apetycznie to jeszcze składniki wyglądają zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję, zachęcam do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)