Składniki:
- 4 szklanki mąki żytniej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 4 jajka
- 440 ml maślanki
- 6 łyżek oleju
- garść pestek dyni i słonecznika
Wykonanie:
- Połącz składniki suche: mąkę przesiej z proszkiem.Dodaj cukier, sól i pestki (część pestek zostaw do posypania na wierzch).
- Połącz składniki mokre: jajka zmiksuj z maślanką i olejem.
- Składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj. Powinno być dość gęste.
- Masą wypełnij papilotki do muffinek. Posyp ziarnami.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Smacznego:)
![]() |
Bułeczki muffinkowe z pasztetem cukiniowo-serowym: http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/04/pasztet-cukiniowo-serowy.html |
![]() |
Bułeczki muffinkowe z sałatką z tuńczyka: http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/04/kolorowa-saatka-z-tunczyka-na-ananasie.html |
pysznie wyglądają:) idealne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńPolecam Drogie Panie;)
OdpowiedzUsuń