czwartek, 11 kwietnia 2013

Żytnie bułeczki muffinkowe

Jeśli nie mamy w domu pieczywa to możemy szybko zrobić bułeczki muffinkowe, pyszne na śniadanko lub kolacyjkę. Pasują zarówno na słodkie śniadanko, jak i na sycącą ucztę:)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 440 ml maślanki
  • 6 łyżek oleju
  • garść pestek dyni i słonecznika
Wykonanie:
  1. Połącz składniki suche: mąkę przesiej z proszkiem.Dodaj cukier, sól i pestki (część pestek zostaw do posypania na wierzch).
  2. Połącz składniki mokre: jajka zmiksuj z maślanką i olejem.
  3. Składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj. Powinno być dość gęste.
  4. Masą wypełnij papilotki do muffinek. Posyp ziarnami.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Smacznego:)



Bułeczki muffinkowe z pasztetem cukiniowo-serowym:
http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/04/pasztet-cukiniowo-serowy.html


Bułeczki muffinkowe z sałatką z tuńczyka:
http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/04/kolorowa-saatka-z-tunczyka-na-ananasie.html


3 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)