Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- 2 kulki mrożonego szpinaku
- marchewka pokrojona w talarki
- 3/4 cukinii pokrojonej w cienki plasterki
- pomidor
- ząbek czosnku
- bazylia i oregano suszone (lub świeże)
- sól, pieprz
sos:
- płaska łyżka gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
- 250 ml mleka modyfikowanego (2) po rozrobieniu lub zwykłego mleka w wersji dla dorosłych
ciasto:
- 1/2 kostki miękkiego masła
- szklanka mąki owsianej
- szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki na ciasto w misce mieszamy i wyrabiamy ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy masłem i oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i dajemy na godzinę do lodówki.
- Warzywa gotujemy ok 5-7 minut. Brokuł i marchewkę, a po chwili dodajemy cukinię.
- Szpinak rozmrażamy i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz.
- Mieszamy składniki na sos.
- Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy, aż się zarumieni (ok 10-15 min w 180 st.)
- Nakładamy warzywa, pomidora, przyprawy i polewamy sosem.
- Pieczemy kolejne 15 minut.
Rada:
Wierzch można posypać startą mozarellą
uwielbiam takie tarty:D
OdpowiedzUsuńświetna tarta, cudownie wygląda taka zielona :)
OdpowiedzUsuńOj tam dla niemowląt;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, mniam, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się:)
OdpowiedzUsuńHej :) zapraszam do mnie na Candy, do wygrania ozdobna tablica do pisania :) Poza tym z okazji otwarcia sklepu 10% rabatu, pozdrawiam i zapraszam. Pastelowy domek
OdpowiedzUsuńTaka apetyczna, że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńOOOOOOOOOOOOOO, świetny pomysł! Kolejny do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za tak miłe komentarze;)
OdpowiedzUsuń