Pyszne kruche Ciasto z musem z białej czekolady a do tego owoce.
Palce lizać :) !!!!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, schłodzonego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 - 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie ciasta:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu
i szybko zagniatamy.
3. Formę do tary smarujemy masłem
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, następnie razem z papierem przenosimy na formę od tarty, obracamy, delikatnie odklejamy papier i wylepiamy ciastem formę do tarty.
5. Na ciasto wykładamy ponownie papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasole bądź inny "obciążnik do ciasta".
6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i pieczemy 15 minut. Następnie papier z obciążeniem usuwamy i pieczemy przez
kolejne 7 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia
Składniki na krem:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 250 g serka mascarpone,
- 400 g borówek amerykańskich,
- starta skórka z limonki,
- starta skórka z cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie kremu:
1. Serek mascarpone mieszamy ze stopioną w kąpieli wodnej białą
czekoladą. Czekolada musi być wystudzona
2. Gotowy krem nakładamy na kruchy ostygnięty spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce.
3. Posypujemy startą skórką z limonki, cytryny oraz cukrem pudrem.
4. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
4. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
pyszności:) kocham tarty, a ta wersja bardzo do mnie przemawia:D
OdpowiedzUsuńWierzę, ze pyszna, kusi, oj i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńna pewno świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńAle sobie dogadzasz, pozazdrościć:)
OdpowiedzUsuńjak z borówkami, to musi być wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak musiało obłędnie smakować :)
OdpowiedzUsuńMmm szybkie łatwe i przede wszystkim na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń