Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mąki pełniziarnistej
- Pół kostki drożdży
- Pół szklanki płatków owsianych
- 20g łuskanych pestek słonecznika
- 3,5 szklanki ciepłej wody
- ok.3/4 łyżki soli
- 3,5 łyżki cukru
Wykonanie:
- Mąki wszystkie wraz z platkami owsianych wymieszać w misce.
- W szklance wody rozpuść drożdże, dodaj pół łyżki cukru.
- Wlej rozpuszczone drożdże do mąk, dodaj resztę wody, cukru i soli.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Uzyskasz rzadką, kleistą konsystencję.
- Przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Wymieszaj jeszcze raz i odstawić na kolejną godzinę.
- Blaszkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem.
- Dodaj do ciasta slonecznik, wymieszaj i wlej ciasto chlebowy do podłóżnej blaszki.
- Odstaw na kolejne pół godziny.
- Piecz ok. godziny w temp. 220 stopni. Nie używajcie termoobiegu, żeby go nie spalić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)