poniedziałek, 30 grudnia 2013

Chleb wieloziarnisty

Dość czasochłonny, ale prosty chlebek;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mąki pełniziarnistej
  • Pół kostki drożdży
  • Pół szklanki płatków owsianych
  • 20g łuskanych pestek słonecznika
  • 3,5 szklanki ciepłej wody
  • ok.3/4 łyżki soli
  • 3,5 łyżki cukru
Wykonanie:
  1. Mąki wszystkie wraz z platkami owsianych wymieszać w misce.
  2. W szklance wody rozpuść drożdże, dodaj pół łyżki cukru.
  3. Wlej rozpuszczone drożdże do mąk, dodaj resztę wody, cukru i soli.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uzyskasz rzadką, kleistą konsystencję.
  5. Przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  6. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Wymieszaj jeszcze raz i odstawić na kolejną godzinę.
  7. Blaszkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem.
  8. Dodaj do ciasta slonecznik, wymieszaj i wlej ciasto chlebowy do podłóżnej blaszki.
  9. Odstaw na kolejne pół godziny.
  10. Piecz ok. godziny w temp. 220 stopni. Nie używajcie termoobiegu, żeby go nie spalić.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)