poniedziałek, 30 grudnia 2013

Placuszki dyniowo-jaglane

Pyszne placuszki bardzo lekkie i smaczne;)

Składniki:
  • Szklanka kaszy jaglanej (ugotowanej w 3 szklankach wody)
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kosteczkę
  • Cebula pokrojna w kostkę
  • Ząbek czosnku, zmiażdżony
  • Garstka pietruszki, pokrojonej
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować.
  2. Na patelni z oliwą poddusić cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię.
  3. Jak zmięknie, dodać przyprawy. Odstawić do przestudzenia.
  4. Wymieszać z kaszą jaglaną.
  5. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier.
  6. Nałożyć łyżkę masy na placuszki, jedna obok drugiej formując okrągłe, grubsze placuszki.
  7. Piec w piekarniku ok. 45 min w 180 st. (aż się zarumienią).
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)