poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pulpeciki z marchewką, ryżem i kaszą jęczmienną

Dzieci uwielbiają takie kuleczki..w sumie nie tylko dzieci,bo ja też lubię takie pulpeciki;)

Składniki: ok 15 szt

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • Marchewka strata na tarce o grubych oczkach
  • Łyżka kaszy jeczmiennej
  • 2 łyżki ryżu
  • 6 łyżek wody
  • 1/4 pęczka koperku drobno pokrojonego
  • Jajko
  • Sól, pieprz
  • Kleik ryżowy do obtoczenia kulek
Wykonanie:
  1. Do gotujacej sie osolonej wody wsyp kaszę i ryż. Gotuj aż woda zostanie wchłonięta.
  2. W misce wymieszaj mięso, jajko, przyprawy, koperek, marchewkę i kaszę z ryżem.
  3. Uformuj kulki, obtocz w kleiku.
  4. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć pulpeciki i gotuj do miękkosci.
Smacznego;)



2 komentarze:

  1. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za życzenia:) dołączam się oczywiście;)

      Usuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)