niedziela, 23 listopada 2014

Makaron ryżowy z warzywami i kurczakiem miodowo-sojowym w sezamie

Na szybciutko, obiad dla zapracowanych;)
Bardzo fajne połączenie miodu i sosu sojowego jako marynata do kurczaka. Bardzo często ją wykorzystuję w kuchni. Zdrowe warzywka i lekki makaron ryżowy. Nie ma nic prostszego;)

Składniki;
  • 1/3 op. makaronu ryżowego cienkiego
  • Warzywa mrożone ( ja zmieszałem fasolkę szparagową zieloną, kalafior, marchewkę i cukinię)
  • Pierś z kurczaka
  • Sos sojowy, miód
  • Sezam, sól, Chili w płatkach, Imbir suszony, olej
Wykonanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić w grubsza kostkę i zamarynować w sosie sojowym i miodzie.  Dodaj sezam i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinkę.
  2. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie na półmiękkie.
  3. Piekarnik nagrzej i na piapierze do pieczenia upiecz mięsko (ok. 30 min w 180 st.)
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i posyp imbirem i chilli. Podsmaż chwilkę.
  5. Makaron zalej gorącą wodą, po 5 min odsącz z wody. Rozdrobnij troszkę makaron, żeby lepiej nabierać całość z talerza. Oczywiście jak lubisz długi makaron to pomiń ten krok.
  6. Wymieszaj w garnku lub misce: makaron i warszawa. Połóż na talerz, a na wierzch ułóż kawałki kurczak w sezamie.
Smacznego;)



1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)