Bardzo fajne połączenie miodu i sosu sojowego jako marynata do kurczaka. Bardzo często ją wykorzystuję w kuchni. Zdrowe warzywka i lekki makaron ryżowy. Nie ma nic prostszego;)
Składniki;
- 1/3 op. makaronu ryżowego cienkiego
- Warzywa mrożone ( ja zmieszałem fasolkę szparagową zieloną, kalafior, marchewkę i cukinię)
- Pierś z kurczaka
- Sos sojowy, miód
- Sezam, sól, Chili w płatkach, Imbir suszony, olej
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w grubsza kostkę i zamarynować w sosie sojowym i miodzie. Dodaj sezam i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinkę.
- Warzywa ugotuj w osolonej wodzie na półmiękkie.
- Piekarnik nagrzej i na piapierze do pieczenia upiecz mięsko (ok. 30 min w 180 st.)
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i posyp imbirem i chilli. Podsmaż chwilkę.
- Makaron zalej gorącą wodą, po 5 min odsącz z wody. Rozdrobnij troszkę makaron, żeby lepiej nabierać całość z talerza. Oczywiście jak lubisz długi makaron to pomiń ten krok.
- Wymieszaj w garnku lub misce: makaron i warszawa. Połóż na talerz, a na wierzch ułóż kawałki kurczak w sezamie.
na pewno jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń