Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- jajko
- 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków.
- W misce docisnąć ziemniaki i podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Nożem na krzyż przeciąć masę.
- Jedną część przekładamy na pozostałe, a w to miejsce puste wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko. Masę połączyć za pomocą ręki, wyrobić tzw. ciasto.
- Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z wody. Ja zazwyczaj rozmrażam go na patelni z dodatkiem odrobiny wody i czekam, aż woda odparuje. Jak ostygnie wyciskam, żeby pozbyć się wody.
- Szpinak dodaję do masy ziemniaczanej i dokładnie wyrabiam.
- Przekładam masę na stolnicę opruszoną mąką, formuję wałek i za pomocą łyżki drewnianej odkrywam kawałeczki tworząc zielone kopytka. Wałek podsypuję mąką, żeby nie kleił się do stolnicy.
- Kopytka gotuj w dużym garnku z odrobiną soli oraz oleju, aby się nie sklejały. Wrzuć na wrzątek i gotuj ok.3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij porcję kopytek i wrzuć następną.
Smacznego;)
Wow ! Kopytka uwielbiam od dzieciństwa, a wersja ze szpinakiem wydaje się być interesująca :)
OdpowiedzUsuńI uwierz mi,ze pyszne są;))
Usuńale fajnych pomysł na kopytka:)
OdpowiedzUsuńPolecam skosztować;))
UsuńOj z kopytkami można szaleć ja robiłam pomarańczone ze słodką papryką ;) Twoje wygladają super.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zaciekawiło mnie to połączenie;)
Usuń