piątek, 23 października 2015

Udka z kurczaka po tajsku

Tajska kuchnia ostatnio często u nas. Może też polubicie, o ile jeszcze nie lubicie:) udka pycha!

Składniki:
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3  papryczki chili, pokrojone na plasterki (można użyć mniej lub pozbyć się pestek jeżeli nie przepadamy za bardzo ostrymi daniami)
  • 400g filetów z udek kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 20-30 liści tajskiej bazylii ( albo zwykłej jak nie mamy dostępu do niej)
  • sok z limonki do skropienia
Wykonanie:
  1. Podgrzej olej na patelni, dodaj czosnek i chili i smaż mieszając przez minutę. 
  2. Dodaj kurczaka i smaż mieszając aż będzie gotowy.
  3. Dodaj sos ostrygowy, sojowy i mieszaj wszystko przez minutę. 
  4. Dodaj liście tajskiej bazylii, zamieszaj kilka razy i podaj niezwłocznie. Podawaj z ryżem, skropione sokiem z limonki.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)