środa, 19 marca 2014

Babka pomarańczowa

Cudowna, fantastycznie pomarańczowa:))

Składniki:
  • pomarańcza
  • 5 jaj
  • 20 dag cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka wrzątku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
  1. Pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć.
  2. formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  3. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, maslem i sokiem z pomarańczy.
  6. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  7. Masę wymieszać delikatnie z pianą z białek i skórką z pomarańczy. 
  8. Masę wlać do formy.
  9. Piekarnik nagrzać  i piec ok. 60 min w 180 stopniach. Sprawdzzić wykałaczką czy suchy w środku.
  10. Składniki na lukier wymieszać w miseczce. Polać gorącą babkę.
Smacznego:)







4 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)