Składniki:
- pomarańcza
- 5 jaj
- 20 dag cukru
- op. cukru waniliowego
- 20 dag masła
- 30 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka wrzątku
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
- Pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć.
- formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, maslem i sokiem z pomarańczy.
- Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Masę wymieszać delikatnie z pianą z białek i skórką z pomarańczy.
- Masę wlać do formy.
- Piekarnik nagrzać i piec ok. 60 min w 180 stopniach. Sprawdzzić wykałaczką czy suchy w środku.
- Składniki na lukier wymieszać w miseczce. Polać gorącą babkę.
Czuję, że zbliża się wielki babkowy sezon ;)))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc idealna :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika.
OdpowiedzUsuń