środa, 19 marca 2014

Fasola, groch, soczewica......na ostro:)

Może być dodatkiem do mięsa, ale również bardzo sycąca propozycja na obiad bezmięsny, podawana solo:)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mieszanki na zupę śródziemnomorską (Fasola Piękny Jaś Karłowy,Fasola Biała Jednolita, Groch żółty połówki, Fasola Malinka, Fasola Czarna, Soczewica Brązowa, Soczewica Zielona, Fasola Adzuki, Fasola Red Kidney, Fasola Mungo, Cieciorka)
  • woreczek brązowego ryżu
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2  cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayene, kurkuma i curry w proszku (szczypta)
Wykonanie:
  1. Mieszankę śródziemnomorską zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj ok. 1,5 godziny. Odcedź.
  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie (ok.30 min.)
  3. Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Dodaj zmiażdżony czosnek. Wymieszaj z przyprawami.
  5. Połącz ryż, fasolę, soczewicę, cebulę. Dopraw solą.
Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Ostatnio jem dużo roślin strączkowych, więc to danie idealnie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)