Składniki:
- 1/2 szklanki mieszanki na zupę śródziemnomorską (Fasola Piękny Jaś Karłowy,Fasola Biała Jednolita, Groch żółty połówki, Fasola Malinka, Fasola Czarna, Soczewica Brązowa, Soczewica Zielona, Fasola Adzuki, Fasola Red Kidney, Fasola Mungo, Cieciorka)
- woreczek brązowego ryżu
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny, pieprz cayene, kurkuma i curry w proszku (szczypta)
Wykonanie:
- Mieszankę śródziemnomorską zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj ok. 1,5 godziny. Odcedź.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie (ok.30 min.)
- Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Dodaj zmiażdżony czosnek. Wymieszaj z przyprawami.
- Połącz ryż, fasolę, soczewicę, cebulę. Dopraw solą.
Ostatnio jem dużo roślin strączkowych, więc to danie idealnie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń