niedziela, 2 marca 2014

Chleb bananowy

Bardzo lubię ten chlebek na śniadanko, posmarowany masełkim i dżemem, albo sam z miodkiem:)  pycha

Składniki: na 2 chlebki

  • 2,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka sody
  • 110 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
Wykonanie:
  1. Do miski przesiej mąkę z sodą, solą i proszkiem.
  2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i maślanką.
  3. W kolejnej misce zmiażdż banany, dodaj rozbełtane jajka.
  4. Do masła z maślanką dodaj jaka z bananami i wlej to wszystko do suchych składników.
  5. Keksówkę wyłóż papierem, wlej masę.
  6. Piekarnik nagrzej, piecz ok. 50-60 min. Krój dopiero jak ostygną chlebki.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)