Składniki:
- 300 g grochy łuskanego
- 2 l wody
- 2 marchewki
- pietruszka
- korzeń selera
- 2 ziemniaki
- 300 g wędzonego boczku lub swojskiej kiełbasy
- cebula
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz, majeranej, tymianek, papryka ostra i słodka, natka pietruszki
Wykonanie:
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.
- Groch gotuj z warzywami w osolonej wodzie przez 40 minut. Dodaj liście laurowe i ziele ang. Przypraw.
- Kiełbasę podsmaż na patelni. Dodaj do zupu.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i dodaj zmiażdżony czosnek. Dodaj do zupy.
- Gotuj jeszcze chwilę. Możesz posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)