wtorek, 12 sierpnia 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej, jajka i boczku

Znam kilka osób co nie cierpią kasz. Dziwię się im, bo ja uwielbiam w każdej postaci i każdą niemalże:) a takie zapiekanki są jak najbardziej mile widziane:))

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • kawałek wędzonego boczku
  • mała cebula
  • 3 jajka
  • garść natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub inny do smażenia.
  • sól, pieprz i szczypta tymianku suszonego

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, tylko na sypko.
  2. Piekarnik nagrzej, a naczynia do zapiekania ( 2 małe albo 1 większe) posmaruj olejem.
  3. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  4. Boczek podmaż na patelni. Troszkę boczku odstaw do posypania kaszy.
  5. Jak wydzieli się tłuszcz to dodaj cebulę i zeszklij ją. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
  6. Kaszę wymieszaj z drobno pokrojoną pietruszką, solą, pieprzem, tymiankiem i boczkiem z cebulką.
  7. Wbij jedno jajko i dobrze połącz składniki.
  8. Przełóż do naczynek żaroodpornych kaszę, posyp kawałkami boczku, wbij jajko i posól.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, aż jajko się zetnie. Posyp pietruszką.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)